Sunday 24 April 2011

Ayam Masak HItam-Diyana Rahim

Ayam masak hitam
Bahan: untuk 8 org. makan

1 ekor ayam (potong 16)
1/2 biji bawang besar }
3 ulas bawang putih } dimayang halus
5 hiris halia }
2 batang serai diketuk

4 sb. cili mesin [letak lebih jika suka pedas]
2sb. jintan manis
1sk. jintan putih
1sb. ketumbar

1 mangkuk bawang goreng
1 mangkuk air asam jawa
kicap manis secukupnya
sedikit minyak untuk menumis

(1 ekor ayam boleh diganti dengan
1kg daging lembu, rebus dahulu
dan dipotong nipis-nipis)

Cara memasak lauk:

1. Panaskan minyak tumis bawang dan halia hingga kekeringan. Masukkan cili mesin, jintan manis , jintan putih dan ketumbar masak sekejap. Masukkan ayam, balik-balikkan.

2. Masukkan air semangkuk dan serai yang diketuk. Masak hingga ayam empuk dan pecah minyak.

3. Kemudian masukkan air asam jawa, garam, kicap dan semangkuk bawang goreng. Renihkan hingga gampir pekat. Jika suka berkuah boleh tutup api lebih awal. Siap untuk dihidang bersama nasi bukhari.

No comments:

Post a Comment