Sunday 24 April 2011

Kek Mangga- Atiqah

Kek Seri Mangga

Resepi ni menggunakan 1 bekas pembakar 7 inci yang dalam. Adunan kek adalah berdasarkan resepi victoria sponge.

Bahan-bahan:
175g gula caster
175g tepung naik sendiri
175g mentega atau marjerin (suhu bilik)
3 biji telur sederhana-besar
1 cmt esen vanila

25g gula aising
250g keju mascarpone/keju krim
300ml double cream
1 biji mangga besar-dipotong dadu kecil
puri mangga

Cara:
1. Panaskan oven 180, 10 minit sebelum membakar. Gris dulang pembakar. Ayak tepung.
2. Mesin mentega/marjerin dengan gula sampai berkrim. Boleh juga dipukul dengan senduk, yang penting mustilah kembang, nampak berkrim.
3. Masukkan telur, kemudian masukkan esen vanila. Masukkan tepung sikit-sikit dan kaup balikkan adunan.
4. Lagi satu cara, boleh juga pukul telur dengan esen vanila sampai kembang. Masukkan bergilir-gilir telur dan tepung ke dalam adunan mentega-gula, kaup balik sampai adunan sebati.
5. Tuang adunan ke dalam tin pembakar. Ratakan adunan, gunakan belakang sudu dan tekan sikit kat tengah.
6. Bakar 45 minit, atau sampai masak. Sejukkan kek.

Penyediaan krim dan kerja melapis
1. Putar double cream sampai jadi soft peak. Pukul gula aising dengan keju krim sampai kembang, campurkan keju dan double cream, kacau sebati.
2. Potong kek menjadi kepada 3 lapisan. Bahagikan krim kepada 4 bahagian. Guna krim dan mangga untuk filling setiap lapisan. Sapukan juga krim pada bahagian luar. Sejukkan dalam peti sejuk atau dibiarkan sehingga adunan krim set.
3. Tuangkan puri mangga pada atas kek. Sejukkan kek sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment