Sunday 24 April 2011

Nasi Briayani- Diyana Rahim

Nasi Bukhari
Bahan untuk nasi: untuk 8 orang makan

3 mug/cawan beras basmathi
3 mug/cawan air
1 cawan susu segar
1 helai daun pandan

Bahan Tumis

1/2 biji bawang besar } mayang halus
5 hiris halia }

1 in. kulit kayu manis
3 buah pelaga
3 bunga cengkih
2 bunga lawang

2 sb. sos tomato
1 biji tomato (dipotong kecil)
1 sb. jintan manis
sedikit lada sulah
2 biji cili hijau (belah 2)
sedikit daun ketumbar
bawang goreng dan kismis
2 sb. minyak sapi dan sedikit minyak unutk menumis
1 1/2 sb. garam

Cara masak nasi

1. Panaskan minyak dan minyak sapi.
Tumis bawang, halia dan 4 rempah tumis
hingga kekuningan dan wangi.

2. Masukkan sos tomato, tomato yg dipotong, jintan manis, lada sulah dan cili hijau, serta susu segar. Masak hingga pecah minyak. Ketepikan.

3. Basuh beras, sukat air same banyak dgn beras. Masukkan rempah yg ditumis tadi. Masak nasi seperti biasa dalam rice cooker. Hampir masak masukkan daun ketumbar yg dipotong halus dan bawang goreng serta kismis.
Gemburkan nasi. Tutup api. Sudah siap.

Harap mencuba!

No comments:

Post a Comment