Friday 15 April 2011

Roast Lamb ( Kak Pah)

Roast Lamb
- Resepi warisan Kak Pah (Kak Ratifah Taib)

Bahan:
2 kilo kambing (ribs)
6 batang serai
2 inci halia
5 ulas bawang putih
1 sudu teh ketumbar (coriander)
1 sudu teh jintan putih (cumin)
4 sudu besar sos tiram
4 sudu madu (honey)
1 biji lemon
5 sudu besar gula
Garam secukup rasa ( 1 sudu teh penuh )

Cara:
1. Cuci kambing dengan air yang bercampur 3 sudu besar tepung gandum. dan cuci dengan air hingga bersih
2. Blend serai, halia, bawang putih ketumbar dan jintan putih. (Blender kering atau tidak perlu air yang banyak)
3. Gaul bahan yang diblend dan bahan lain dengan kambing. Perap di dalam peri sejuk selama semalam. Lebih lama lebih sedap.

No comments:

Post a Comment