Saturday 16 April 2011

Nasi Dagang

Nasi dagang

4 pot beras biasa
1 pot beras pulut
4 cawan santan cair
2 cawan santan pekat.
Bahan B.
5 ulas bwang merah dimayang
2 inci halia dimayang.
4 sudu biji halba

Cara.
Campurkan beras pulut dan beras biasa ,kemudian di rendam semalaman atau 30 minit jika nak cepat.
Kukuskan beras tadi sehingga separuh masak.
Keluarkan dan di kacau bersama santan cair sehingga sebati.
Kemudian dikukus lagi selama 15 minit(hampir masak)
keluarkan dan dikacau pula bersama santan pekat dan masukkan bahan B dan secubit garam.juga dikukus lagi utk kali terakhir selama 10 minit sehungga betul2 masak.
Selamat mencuba....

*kalau ada beras nasi dagang kelantan boleh terus kukus tak perlu campur dgn beras pulut..
Di atas tu nasi dagang terenggganu.

No comments:

Post a Comment