Saturday 16 April 2011

Nasi Kerabu



Nasi kerabu.

Utk sambal kelapa.A
1 cwn isi ikan rebus
5 biji bwng merah
4 sudu besar lada hitam
Gula melaka secukup rasa
Garam secubit
Serai 3 btang.
*Blander bahan diatas.
Kelapa parut 3 cawan digoreng dgn api kecil sehingga kekuningan.
Apabila siap masukkan bahan yg diblander dan kacau di atas api kecil hingga mesra.

Bahan utk kuahnya.B
10 biji bwag merah
Lada kering
Secubit belacan
* Blander bahan diatas
4 cwn santan
2 btg serai
2 asam kping
Garamsecukup rasa
Cara..
Panaskan minyak tumiskan bahan diatas sehingga pecah minyak.kalau perlu gunakan minyak yg banyak agar cepat pecah minyak.
Ketuk 2 btang serai dan masukkanya.
Apabila pecah minyak masukkan santan dan asam kping.
Renihkan seketika.

Utk nasi
Masak nasi spt biasa cuma ketuk 2 btg serai dan masukkan sedikit pewarna biru serta secubit garam.

Ulaman perlu di hiris halus
Timun
Daun serai kayu
Daun kesum
Taugeh
Kacang panjang
Dan lain ikut suka.

*nasi kerabu perlu dihidang bersama budu,sambal lada dan ikan celup. tepung atau daging/ayam bakar.
Selamat mencuba masakan klate :)

No comments:

Post a Comment