Gulai ikan tongkol(aya)
Nasi berlauk...
Bahan A
2 ekor ikan aya sederhana besar.
4 sudu besar cuka
garam secukup rasa
3 kpg asam gelugor
1/2 cawan air
Bahan B(blander)
2 biji bawang besar
2 inci lengkuah
1 ulas bwang putih
10 biji lada kering
2 sudu serbuk kunyit.
*santan 1 tin
*Timun di potong kecil
*sedikit minyak utk menumis
Cara-caranya
Ikan direbus dan masukkan semua bahan A.
Tumiskan bahan yg diblander sehingga pecah minyak.
kemudian masukkan santan.Setelah mendidih masukkan ikan yg direbus tadi,biarkan seketika kemudian masukkan timun dan garam secukup rasa.
Boleh dihidangkan bersama sambal belacan.
Moga pagi esok dapat bersarapan bersama nasi berlauk..Insyallah
petua
*cuka di masukkan bersama ikan sewaktu merebus adalah agar isi ikan menjadi kental dan tidak mudah pecah.
No comments:
Post a Comment