Sunday 24 April 2011

Burger Msia-Nurul Saadiah

esepi burger malaysia

200g tepung gandum
120ml susu/ air
2 sudu besar butter/margerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast - bancuh dengan sedikit air suam

- Masukkan bahan-bahan ke dalam mangkuk. Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
- Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
- Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.

sambal ikan bilis

*lada kering
*bawang merah
*bawang putih
*belacan
asam keping
garam
gula
ikan bilis

- blend bahan2 (*) and tumis sehingga naik minyak. Masukkan asam keping, garam , gula dan ikan bilis. Rasa ikut selera, nak manis, nak pedas, nak masam. Mana2 pun boleh. Tumis hingga kering dan warna agak gelap.

No comments:

Post a Comment