Friday 15 April 2011

Kurma Warisan Glasgow-Kak Cik

Kurma Warisan Glasgow

1 kg lamb
5 sudu besar penuh rempah kurma
1/2 tin tomato chop
1/2 tin susu cair

*Bahan A
2 biji bawang besar
1 inci halia
4 bradik rempah..kayu manis,bunga lawan dln
minyak utk menumis

*bahan B(blander)
10 batang daun corinder
10 batang daun pudina
1 biji bawang besar
1 ulas beg putih
4 biji lada hijau
cara-caranya
Tumiskan bahan A sehingga kuning
masukkan bahan b dan rempah kurma sehingga pecah minyak.
masukkan lamb dan tomato chop .Biarkan ia sehingga lamb empuk ,kemudian masukkan susu..
jgn lupa masukkan garam sesedap rasa....
.....Selamat mencuba...
Resipi ini adalah peninggalan Dr Norizah (kak cik) sebelum meninggalkan Glasgow utk perantau di sini...tq Kak cik

No comments:

Post a Comment